zaterdag, december 5, 2020

Hoe het allemaal begon

Het begin
Een tiental jaren geleden kreeg Maria Lepoutre, voorzitster van Unco-Jerry v.z.w. via de organisatie A.P.M.A. documentatie te lezen van proeven op dieren. Daar werd ze doodziek van. Ze besloot op slag zelf iets te ondernemen. In eerste instantie richtte ze een eigen werkgroep op: A.P.M.A.-Kempen.
Ze zocht vrijwilligers en samen verkochten ze stickers, wenskaarten en allerhande. Er werd een dierenhappening georganiseerd. A.P.M.A.-Kempen begon onderhandelingen met gemeentes om mee te werken aan de sterilisatie van wilde katten. In Roemenië spande de vzw zich in voor het bouwen van een loods voor zwerfhonden.
Maria volgde samen met haar dochter en schoonzoon twee jaar avondschool in Hasselt en behaalde met succes het getuigschrift Uitbater dierenpension.
Een tweede v.z.w.
De organisatie kende zoveel succes – meer en meer dieren moesten opgevangen kunnen worden – dat er zich een nijpend probleem voordeed: plaatsgebrek! En dus stampte Maria een opvangcentrum uit de grond. Dit vergde omwille van juridische en technische aspecten het oprichten van een nieuwe v.z.w.
Dierenasiel Unco-Jerry Kempen v.z.w.
Het opvangcentrum was gevestigd in de boerderij van Maria’s echtgenoot Harry.  Toen de huurders op een dag verhuisden, stelde hij Maria voor om hier een nieuwe (tijdelijke) thuis voor dieren in te richten. Een fantastisch aanbod, dat direct in praktijk werd omgezet!

Verhuis naar Noord-Limburg
Helaas kon het asiel omwille van stedenbouwkundige redenen niet langer in de boerderij ondergebracht worden, waardoor naar een andere opvanglocatie werd gezocht.
Unco-Jerry schreef zich in 2008 in als kandidaat voor de concessie om een nieuw dierenasiel te Lommel te beheren en werd geselecteerd als concessiehouder. Echter, het nieuwe dierenasiel moet door Stad Lommel nog gebouwd worden.
Op 16 december 2009 werd v.z.w. Unco-Jerry door de Provincie Limburg als de meest geschikte kandidaat aangeduid.
In de loop van januari 2010 sloten 7 gemeenten in de regio Noord-Limburg zich aan bij het noodasiel dat op de stedelijke werf werd ingericht.
De locatie werd in een recordtempo omgetoverd tot een volwaardig dierenasiel met aangename dierenverblijven voor de asielkatten -en honden.
Met een enthousiast team aan medewerkers en vrijwilligers ging Unco-Jerry in januari 2010 met het noodasiel Noord-Limburg te Lommel van start. Zij werken nu volledig zelfstandig verder onder de naam = Noodasiel Lommel
Dierenasiel Unco-Jerry Kempen v.z.w.
De poezen verblijven nu in Westerlo terwijl de honden in opvang gezinnen worden opgevangen. Op 26 augustus 2011 werd het Dierenasiel Unco-Jerry Kempen v.z.w. opgericht.
Intussen hebben wij ons asiel in Westerlo steeds verder kunnen uitbouwen tot een volwaardig katten verblijf. Onze poezen genieten van een mooie en comfortabele infrastructuur, terwijl onze honden in opvang gezinnen kunnen genieten van een tijdelijke, maar huishoudelijke sfeer. Ze hoeven dus niet achter tralies te verblijven. Zo leren wij ook beter hun karakter en hun manieren kennen. Myriam en Imke zoeken steeds uit, waar een binnenkomende hond, het beste kan verblijven.
Wanneer een nieuwe poes het asiel binnenkomt, wordt deze eerst helemaal nagekeken, zowel medisch als het gedrag. Ze gaat enkele dagen in quarantaine en wanneer alles goed is bevonden door de DA, mag de kat naar de juiste leefruimte. Deze leefruimte noemen we onze social rooms, waar de dieren met een bepaald aantal samenleven. We beschikken over een zestal van deze verblijven, voorzien van, krappalen, wegkruiphoekjes,verschillende niveaus , speelgoed en alles wat we kunnen bedenken om hun verblijf perfect te maken. Sommige beschikken over een buitenloop
Wanneer katten niet overweg kunnen met anderen, of nog verder moeten geobserveerd worden, verblijven ze in een kleinere ruimte. Naast de klassieke verwarming hebben we een infrarood paneel voorzien in de recuperatie hokken, die een warme en genezende uitstraling geven. Volledig apart,boven, is de afdeling voor jongen poezen en kittens. Ook hier zijn social rooms en observatie hokken. Voor onze kleintjes zijn veel klim en speeltuigen voorzien.
Gans de dag staan per verblijf, verschillende soorten droge korrel voor de gasten. We gebruiken enkel voer van hoge kwaliteit. Zowel s’morgens als s’avonds krijgen de dieren natvoer bij. Dit is dan tevens de tijd dat onze vrijwilligers de hokken poetsen, de dieren verzorgen en er de nodige aandacht aan besteden. Wij besteden heel veel aandacht aan ontsmetting.
Wanneer iemand een dier wil adopteren, maakt die best een afspraak en kan dan komen kijken. Een niet gecontroleerd geloop en drukte geeft stress aan de dieren.

Alle dieren hebben recht om gelukkig te zijn in de beste leefomstandigheden
Adoptie katten: 0498/489.272 (Maria)
Adoptie honden: 0492/041.471 (Myriam)
Voor algemene informatie kunt u terecht bij 0472/010023

Klik om naar de ZooPlus webshop te gaan...

Bestellen via deze link (op de afbeelding hierboven te klikken) is ten voordele van ons asiel.

Gezocht helpers

Er is steeds een overrompeling van poezen in het asiel! Poezen vragen veel verzorging, daarom doen we een dringende oproep naar mensen die een handje komen toesteken om de poezen te verzorgen: kattenbakken proper maken, de katten eten geven maar ook mee helpen om de katten minder schuw te maken door ze wat aandacht te geven en te knuffelen. Zelfs een uurtje per week is al een hele grote hulp voor ons.
Voor meer info over de poezenverzorging:
contacteer Maria op 0498489272

 

0498/489.272

klik voor uw melding !

Dier vermist of gevonden, klik op de banner voor uw melding !
Gezocht opvanggezinnen
Ons asiel kan pas goed functioneren met gemotiveerde vrijwilligers, daar kunnen we er nog steeds van gebruiken:
Als opvanggezin: opvangen van katjes of honden, hen laten voorzien van alle medische zorgen, het ontvangen van eventuele adoptanten,… Uiteraard wordt er voeding voorzien en kan je voor alle medische zorgen terecht bij de dierenartsen waarmee we samenwerken.
Heb je interesse neem dan zeker contact op met onze voorzitster Maria op het nummer 0498/48 92 72 of stuur een mailtje naar info@dierenasiel-uncojerry.be

Deel ons op sociale media !

VOLG ONS

– Alle rechten voorbehouden de Merodedreef 137 b te 2260 Westerlo – Erkenningsnummer HK 3010 4635 Telefoon: 0498/489272 – Rekeningnummer KBC BE18 7310 2050 5165 info@dierenasiel-uncojerry.be – Bezoek enkel op afspraak