zondag, januari 24, 2021

Zomer hitte

Leuk die zon, maar niet voor onze viervoeters. Onze huisdieren hebben snel last van de warmte omdat ze niet kunnen transpireren zoals wij. Wel kunnen ze een klein beetje zweten via hun zoolkussens, maar dat volstaat niet om hun temperatuur te regelen. Ze raken hun overtollige warmte voornamelijk kwijt door snel te ademen (hijgen), waardoor water verdampt met de uitademingslucht.

Katten

Dat we katten niet zo vaak zien hijgen als honden, komt doordat ze grote hitte meestal beter kunnen verdragen en overdag meer slapen. Katten gaan vaak zorgvuldig op zoek naar koele plaatsen en zijn minder actief als het erg warm is.
>De kat aaien met natgemaakte handen of een nat washandje kan zorgen voor verfrissing.
Over het algemeen redt een kat zich zelf prima met warm weer, maar niet alle katten reageren op dezelfde manier op de hitte.
Zo hebben katten die permanent binnen leven een veel beperktere keuze aan frisse schuilplaatsen dan hun soortgenoten die naar buiten kunnen. Bovendien zijn kittens en oude katten gevoeliger voor grote hitte dan volwassen katten.
Ook obesitas (vetzucht) is een factor die de warmte minder draaglijk maakt. Katten met hart-, long- en nieraandoeningen kunnen extra last krijgen van de warmte omdat hart en longen belangrijk zijn voor het afkoelen middels hijgen en de nieren extra belast kunnen worden door uitdroging.
Ten slotte hebben de dichtheid en de lengte van de vacht van de kat een invloed op de lichaamstemperatuur en hebben bepaalde rassen sneller last van de warmte. In dit geval kan een trimbeurt nuttig zijn.
Airconditioning is een luxe voor de katten, terwijl ventilatoren juist weer niet goed door katten verdragen worden.
Honden
Honden zijn gevoeliger voor oververhitting en dit kan bij een hond zelfs coma of de dood tot gevolg hebben.
Laat de hond zoveel mogelijk op het gras lopen, want bij warm asfalt kan blaarvorming aan de poten optreden.
Vermijd inspanning ook al is uw hond nog actief genoeg.
Laat nooit de hond achter in de auto bij warm weer. Als het niet anders kan, zet dan de auto in de schaduw en zet ramen tegen elkaar open. Beter is hem gewoon lekker thuis te laten!!
Zorg altijd voor fris drinkwater, ook bij een (lange) wandeling.
Laat uw hond niet zwemmen in water waarin dode vogels liggen i.v.m. de mogelijkheid van botulisme.
Laat honden die zwemmen enten tegen de ziekte van Weil.

 

Graag willen wij dit ongewone jaar toch met een vrolijke noot afsluiten. Bekijk het filmpje hieronder en geniet 😉

 

Hierbij willen wij ook graag nog eens iedereen bedanken die ons afgelopen jaar heeft gesteund zodat wij weer de beste zorgen konden bieden aan al onze (ex)opvangertjes.
Daarom DIKKE DANK U WEL aan alle sponsors, adoptanten, dierenartsen,opvanggezinnen, vrijwilligers,…! DANK U WEL voor alle donaties, groot en klein!
Dankzij jullie kunnen wij blijven doen wat we doen, 24/7 en 365 dagen per jaar al deze lieverds de hulp geven die ze nodig hebben en een forever home voor ze zoeken!

 

 

Maar er ondanks corona toch onvergetelijke feestdagen van!

Dank je wel van Unco-Jerry, Maria en Harry en al onze diertjes!

 

Alle dieren hebben recht om gelukkig te zijn in de beste leefomstandigheden
ENKEL CONTACT PER SMS
Adoptie katten: 0498/489.272 (Maria)
Adoptie honden: 0492/041.471 (Myriam)

Klik om naar de ZooPlus webshop te gaan...

Bestellen via deze link (op de afbeelding hierboven te klikken) is ten voordele van ons asiel.

Gezocht helpers

Er is steeds een overrompeling van poezen in het asiel! Poezen vragen veel verzorging, daarom doen we een dringende oproep naar mensen die een handje komen toesteken om de poezen te verzorgen: kattenbakken proper maken, de katten eten geven maar ook mee helpen om de katten minder schuw te maken door ze wat aandacht te geven en te knuffelen. Zelfs een uurtje per week is al een hele grote hulp voor ons.
Voor meer info over de poezenverzorging:
contacteer Maria op 0498489272

 

0498/489.272

klik voor uw melding !

Dier vermist of gevonden, klik op de banner voor uw melding !
Gezocht opvanggezinnen
Ons asiel kan pas goed functioneren met gemotiveerde vrijwilligers, daar kunnen we er nog steeds van gebruiken:
Als opvanggezin: opvangen van katjes of honden, hen laten voorzien van alle medische zorgen, het ontvangen van eventuele adoptanten,… Uiteraard wordt er voeding voorzien en kan je voor alle medische zorgen terecht bij de dierenartsen waarmee we samenwerken.
Heb je interesse neem dan zeker contact op met onze voorzitster Maria op het nummer 0498/48 92 72 of stuur een mailtje naar info@dierenasiel-uncojerry.be

Deel ons op sociale media !

VOLG ONS

– Alle rechten voorbehouden de Merodedreef 137 b te 2260 Westerlo – Erkenningsnummer HK 3010 4635 Telefoon: 0498/489272 – Rekeningnummer KBC BE18 7310 2050 5165 info@dierenasiel-uncojerry.be – Bezoek enkel op afspraak