Onderzoek naar de verwachtingen van dierenasiels m.b.t. het einde van COVID-19 en de periode erna

84% van dierenasielen verwacht explosieve stijging in asieldieren na corona

Dierenasiels zijn huiverig voor een toename van het aantal asieldieren. Snoozle deed onderzoek naar de verwachtingen van dierenasiels m.b.t. het einde van COVID-19 en de periode erna.

Voor het onderzoek zijn alle dierenasiels in Nederland benaderd. Het onderzoek betrof een enquête met daarin negen open vragen om de asiels alle ruimte te bieden hun visie te geven.

Dit zijn de belangrijkste conclusies: 

  1. Dierenasielen verwachten een explosieve toename van het aantal asieldieren na corona.
  2. Vooral het aantal honden met gedragsproblemen baart zorgen.
  3. Dierenasiels pleiten voor een verkoopverbod op dieren via platformen zoals Marktplaats en Facebook.

Asiels verwachten grote stijging in asieldieren na corona

Uit het onderzoek blijkt dat 56% van de asiels verwacht dat er in de nabije toekomst meer honden naar het asiel worden gebracht. 28% van de asiels denkt dat de echte grote toename pas volgend jaar plaatsvindt. Dit als direct gevolg van COVID-19.

De verwachting is dat er heel veel afstand gaat komen, voor de Corona hadden we misschien 1 a 2 keer per maand een vraag voor afstand, nu zeker al 1 keer per dag” - Dierenopvangtehuis Bommelerwaard"

Wij houden ons hart vast. De afstanden lopen erg snel op, alsook de inbeslagnames. Wij verwachten eind 2021 en 2022 vol te zitten met corona-aankopen.”- Dierenasiel Veeweyde Turnhout

Gemiddeld 16% van de asiels vindt een mogelijke toename van het aantal asieldieren moeilijk in te schatten, of zijn nog niet zeker. Zij geven aan de situatie af te wachten.

We wachten het af en kunnen alleen maar hopen dat men er goed over nagedacht heeft als men een dier in huis gehaald heeft in een periode waar het leven minder druk was.” - Dierenasiel Knokke-Heist

12,5% van de asiels verwacht geen toename van dieren te zien. Opvallend genoeg zijn het met name de asiels die aangesloten zijn bij de Dierenbescherming die geen toename zien of verwachten te gaan zien.

Over de honden en katten in de dierenopvangcentra van de Dierenbescherming kunnen we gelukkig kort zijn. We zien geen toename van teruggebrachte dieren in coronatijd. Dat geldt dus voor al onze locaties. - Dierenbescherming Nederland

 

Vooral honden met gedragsproblemen naar asiel

Dierenasiels verwachten vooral een toename van honden met gedragsproblemen te zien.

Hier geven ze drie redenen voor.

Ten eerste is er veel handel en broodfok gaande. Zo worden er veel dieren in huis gehaald, vaak ondoordacht. Dierenasiels verwachten dat dit problemen gaat geven. Wanneer de situatie omtrent het coronavirus weer opklaart, is er namelijk minder tijd voor de hond. Dat gaat ten koste van de opvoeding, waardoor gedragsproblemen kunnen ontstaan.

(..) We verwachten dat dit op termijn veel problemen op gaat leveren. Straks is er geen tijd meer, dieren niet opgevoed krijgen gedragsproblemen e.d. (zeker met honden gezien ook de hondenscholen dicht waren) en dat we daardoor wel eens veel dieren in het asiel kunnen gaan krijgen over een tijdje. - Dierenasiel Walcheren

De tweede reden gegeven door dierenasiels betreft de tijdelijke sluiting van de hondenscholen. Ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus zijn de hondenscholen een bepaalde tijd dicht geweest. Hierdoor konden baasjes niet terecht voor de training van hun puppy of het oplossen van bestaande gedragsproblemen bij hun hond.

(..) Alleen door Corona is de socialisatie van honden wel drastisch anders gegaan. Mensen zijn ook veel minder begeleidt. - Dierenasiel de Dierenstee

De laatste reden die dierenasiels noemen, is de opkomst van bemiddelingssites die geen screening of voorwaarden stellen bij het aanschaffen van een hond, zoals Facebook en Marktplaats, bij de verkoop van huisdieren. Dit probleem is zelfs zo groot dat 22% van de asiels, waaronder een dierenasiel dat aangesloten is bij de Dierenbescherming, pleit voor een verbod op de niet-professionele verkoop van dieren.

(..) Daarnaast hopen we dat er een verbod komt op het verhandelen/herplaatsen van dieren op marktplaats en social media. Hierdoor verhuizen veel dieren van hot naar her en komen ze dan met omweg soms alsnog in een opvang terecht. De ellende hiervan zien wij maar al te vaak. Herplaatsen is een vak apart, laat dat doen door de mensen die daar verstand van hebben. - Dierenasiel de Dierenstee

22% van de asiels pleit voor tweedehands verkoopverbod

Op het internet is een scala aan bemiddelingssites actief bij de verkoop van huisdieren. Dierenasiels noemen in het onderzoek voornamelijk de sites Marktplaats en Facebook als de boosdoeners.

Mensen met interesse in een huisdier schaffen via dergelijke bemiddelingssites hun huisdier aan zonder professionele screening of vragen.

Vervolgens blijkt het dier niet aan de verwachtingen te voldoen. Zo belanden veel huisdieren uiteindelijk in een asiel.

Maar er is nog een probleem met zulke platformen.

Zeker in tijden dat er veel vraag was naar de dieren, zoals tijdens de coronapandemie, oversteeg de vraag het aanbod. Daardoor spoedden toekomstige huisdiereigenaren naar bemiddelingssites voor de aankoop van een huisdier. Daar werden overdreven hoge prijzen gevraagd.

Daarbij zijn de dieren vaak niet ontwormd of ingeënt. Of er wordt verteld dat het dier gezond is, terwijl dit niet gecontroleerd is.

Een ander verhaal is het grote aantal dieren dat via andere kanalen is aangeschaft in het afgelopen jaar. Denk daarbij aan aankopen die via marktplaats of andere websites zijn gedaan. Wij weten niet precies wat ons als opvang te wachten staat maar huiveren voor situaties die thuis onhoudbaar worden bij mensen die zich niet verdiept hebben in waar ze aan begonnen zijn bij de aanschaf van een huisdier en hun toevlucht zoeken bij een opvang in de buurt. Hopelijk valt het allemaal mee (het is nog koffiedik kijken) maar de eerste signalen van problemen zijn al wel bij ons binnengekomen. - Dierencentrum Achterhoek

Dit in tegenstelling tot hoe de procedure bij een asiel verloopt.

Bij het adopteren van een dier uit een asiel komt een uitgebreid proces kijken. Vooraf wordt er een screening gedaan bij de potentiële baasjes. Zo wordt voorkomen dat iemand uit een impuls een dier adopteert.

Een garantie dat men na corona het huisdier niet weer naar het asiel brengt, hebben we niet. Maar wij vragen goed door, maken uitvoerig kennis met de geïnteresseerden en zij met het huisdier. Op die manier proberen we dat risico te beperken. - Dierentehuis Arnhem e.o.
Bij interesse voor een dier vragen wij expliciet aan de toekomstige eigenaar wat zijn situatie zal zijn als corona ‘voorbij’ is. - Dierenasiel Haags Dierencentrum

Daarnaast is de gezondheid van alle dieren nagelopen en hebben de behaarde vriendjes alle benodigde vaccinaties gehad.

Mede door de professionele screening bij asiels, wordt verwacht dat asieldieren met een nieuw baasje niet opnieuw in een dierenasiel belanden. Vooral de Facebook-puppy’s die ondoordacht zijn geadopteerd, komen uiteindelijk in een asiel terecht.

In België bestaat er reeds een verbod op het aanbieden van dieren op tweedehands sites als je geen professional bent. Nederlandse dierenasielen pleiten voor eenzelfde verbod in Nederland.

Onderzoeksopzet

Snoozle heeft onderzoek laten doen naar de verwachtingen van dierenasiels m.b.t. het einde van de coronaperiode en het tijdsbestek erna. Alle dierenasiels in Nederland en enkele vestigingen in België zijn hiervoor aangeschreven. Geënquêteerden hebben een enquête ingevuld die bestond uit negen open vragen. Door de open aard van de vragen was er ruimte voor de dierenasiels om hun eigen ingeving uitgebreid te beargumenteren. Tevens was er een mogelijkheid om opmerkingen bij de vragen te plaatsen.

Nieuwsbrief

– Alle rechten voorbehouden de Merodedreef 137 b te 2260 Westerlo – Erkenningsnummer HK 3010 4635 Telefoon: 0498/489272
– Rekeningnummer KBC BE18 7310 2050 5165 info@dierenasiel-uncojerry.be – Bezoek enkel op afspraak