zaterdag, december 5, 2020

Tip: zwerfkatten droog laten eten

Voor mensen die zwerfkatten willen helpen, je kan hen een droge plek geven om rustig te kunnen eten. Een omgekeerde curverbox met een opening doet wonderen.

Schuin hoofdje

Hondenfan of niet, iedereen smelt een beetje weg als de viervoeters hun hoofd schuin houden. Maar waarom doen ze dat eigenlijk?
De meeste honden doen het: ze houden hun hoofd schuin als jij aan het praten bent, en soms ook zonder aanwijsbare reden. En daar is nu ook een wetenschappelijke verklaring voor: de dieren doen het om medeleven uit te drukken.
Hun kop kantelen is een manier om empathie en begrip uit te drukken bij honden. Ze geven aan dat ze luisteren en geïnteresseerd zijn in wat je zegt. En ze doen het soms ook als je niet aan het praten bent. Honden kunnen je emoties aanvoelen: als je in een trieste bui bent, zullen ze de praktijk ook toepassen om je te steunen.
Daarnaast is er ook een iets minder aandoenlijke reden: honden kantelen ook hun hoofd om beter te horen. De dieren hebben over het algemeen een goed gehoor, maar hebben wat moeite om te ontdekken waar het geluid precies vandaan komt. Door hun oren in een andere positie te draaien, kunnen ze geluiden beter oppikken.

Waarom een hond goed is voor de gezondheid van het kind

Baby’s die opgroeien met een hond hebben 15 procent minder kans dat ze tegen hun zesde astma ontwikkelen. Contact met boerderijdieren doet het risico op astma zelfs halveren. Dat blijkt uit een Zweedse studie waarbij een miljoen kinderen werd onderzocht die werden geboren tussen 2001 en 2010. De bevindingen ondersteunen de zogenaamde ‘hygiënehypothese’ dat een al te propere omgeving ons ontvankelijker maakt voor allergieën.
De Zweedse onderzoekers stelden vast dat de blootstelling aan honden tijdens het eerste levensjaar resulteerde in een 15% lagere kans op astma. Bij kinderen die opgroeiden in de buurt van boerderijdieren daalde het risico met 52%.
“Eerdere studies hebben aangetoond dat opgroeien op een boerderij het risico op astma bij het kind halveert”, stelt hoofdonderzoeker Tove Fall van de universiteit van Uppsala. “We wilden kijken of er een gelijkaardig effect is voor kinderen die thuis een hond hebben. Onze resultaten bevestigen het effect. We zagen dat kinderen die opgroeien met honden 15% minder astma hebben dan kinderen zonder hond. Omdat we toegang hadden tot zo’n grote groep, konden we factoren als astma bij de ouders, de woonplaats en sociaal-economische status ook in kaart brengen”.
Het onderzoek, gepubliceerd in vakblad JAMA Pediatrics, was mogelijk omdat Zweden nationale databases bijhoudt die voor wetenschappers toegankelijk zijn. Alle doktersconsultaties en elk voorschrift worden in Zweden in een gegevensbank opgeslagen.
Professor Catarina Almqvist Malmros, mede-auteur van de studie, verklaart dat het voorlopig onduidelijk is hoe dieren kinderen beschermen tegen astma.

Opgelet nu de winter op komst is

Als het kouder wordt zoeken katten nogal snel beschutting tegen guur weer en wind. En dan durven ze op de band kruipen van een auto, beschut door de wielkast. Een goede tip als jouw auto buiten slaapt, trap een paar keer met de tip van je schoen tegen de band zodat de poes schrikt en de benen neemt !

Opgepast met chocolade

Hoe gevaarlijk is het als uw hond chocolade eet? Cacao is giftig voor honden. Het basisingrediënt van chocolade is cacao. Cacaobonen worden gevormd door de cacaoboom. De bonen worden geroosterd en gepeld en vervolgens vermalen tot een cacaomassa.Hoe gevaarlijk is het als uw hond chocolade eet? Cacao is giftig voor honden. Het basisingrediënt van chocolade is cacao. Cacaobonen worden gevormd door de cacaoboom. De bonen worden geroosterd en gepeld en vervolgens vermalen tot een cacaomassa.
In deze cacaomassa zitten bepaalde stoffen: alkaloïden. Twee van deze alkaloïden zijn theobromide en cafeïne en juist die zijn giftig voor de hond. Alle chocolade bevat, afhankelijk van het merk en de soort chocolade, een bepaalde hoeveelheid cacaomassa met daarin de alkaloïden. Pure chocolade bevat het meest van deze stoffen, witte chocolade het minst.
Waarom worden honden er ziek van en mensen niet?
Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen snel verwerken. Honden helaas niet; die hebben een lange tijd nodig om deze alkaloïden uit het lichaam te verwijderen. Zo worden deze giftige stoffen in het lichaam opgestapeld. Of de hond er ook ziek van wordt is afhankelijk van zijn eigen gewicht en van de soort en de hoeveelheid chocolade die hij opgegeten heeft.
En katten?
Katten kunnen ook absoluut niet tegen deze stoffen. Ze zullen misschien uit zichzelf niet zo gauw chocolade eten, maar u mag het ze beslist niet geven. Vooral kittens zijn er erg gevoelig voor.
De verschijnselen van een chocoladevergiftiging.
De eerste verschijnselen treden meestal na 4 tot 12 uur op. De hond wordt onrustig, drinkt en plast veel en kan gaan braken. Het is mogelijk dat de hond gaat rillen en zelfs epileptische aanvallen krijgt. Bij een zware vergiftiging leidt het tot hartritmestoornissen en kan de hond in coma raken. Vooral oudere honden kunnen hieraan doodgaan. Als een drachtige hond teveel chocolade eet kunnen de ongeboren pups de gifstoffen via de placenta opnemen en aan een te hoge dosis sterven.
Wat moet u doen?
Wanneer uw hond toch chocolade binnenkrijgt, is het goed om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts om te overleggen wat er gedaan moet worden. Hou de verpakking bij de hand. Wacht niet af.
Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dat uw hond chocolade eet. Laat het nooit onbeheerd op tafel staan of in openstaande tassen.

Alle dieren hebben recht om gelukkig te zijn in de beste leefomstandigheden
Adoptie katten: 0498/489.272 (Maria)
Adoptie honden: 0492/041.471 (Myriam)
Voor algemene informatie kunt u terecht bij 0472/010023

Klik om naar de ZooPlus webshop te gaan...

Bestellen via deze link (op de afbeelding hierboven te klikken) is ten voordele van ons asiel.

Gezocht helpers

Er is steeds een overrompeling van poezen in het asiel! Poezen vragen veel verzorging, daarom doen we een dringende oproep naar mensen die een handje komen toesteken om de poezen te verzorgen: kattenbakken proper maken, de katten eten geven maar ook mee helpen om de katten minder schuw te maken door ze wat aandacht te geven en te knuffelen. Zelfs een uurtje per week is al een hele grote hulp voor ons.
Voor meer info over de poezenverzorging:
contacteer Maria op 0498489272

 

0498/489.272

klik voor uw melding !

Dier vermist of gevonden, klik op de banner voor uw melding !
Gezocht opvanggezinnen
Ons asiel kan pas goed functioneren met gemotiveerde vrijwilligers, daar kunnen we er nog steeds van gebruiken:
Als opvanggezin: opvangen van katjes of honden, hen laten voorzien van alle medische zorgen, het ontvangen van eventuele adoptanten,… Uiteraard wordt er voeding voorzien en kan je voor alle medische zorgen terecht bij de dierenartsen waarmee we samenwerken.
Heb je interesse neem dan zeker contact op met onze voorzitster Maria op het nummer 0498/48 92 72 of stuur een mailtje naar info@dierenasiel-uncojerry.be

Deel ons op sociale media !

VOLG ONS

– Alle rechten voorbehouden de Merodedreef 137 b te 2260 Westerlo – Erkenningsnummer HK 3010 4635 Telefoon: 0498/489272 – Rekeningnummer KBC BE18 7310 2050 5165 info@dierenasiel-uncojerry.be – Bezoek enkel op afspraak